URBEX: Church of the Blue Christ

Church of the blue Christ.  Enorm imposant en indrukwekkend tegelijk. Géén graffiti binnen, weinig gesloopt en redelijk intact. Enkele malen eerder bezocht; maar is het tegenwoordig nog steeds de moeite? De ingang verloopt alvast veel moeilijker dan voorheen….

Bezocht: 29/9/17
Beoordeling kwaliteit: 3,5/5
Moeilijkheidsgraad binnen te geraken: Tijdens huidige bezoek erg moeilijk. Enkel te doen via een ingang die op hoger niveau ligt en goed in het zicht ligt van alle omliggende huizen. Alle eventuele verlichting of flitsen binnen zijn in het donker enorm goed waarneembaar buiten….
Veiligheid bouwkundig: Alle momenteel toegankelijke ruimtes en verdieping(en) zijn geheel veilig te betreden. Weinig of geen bouwkundige gevaren. Bovenverdiepingen niet (meer) bereikbaar.
Motivatie: Zeer zeker de moeite waard. Redelijk intact, geen graffiti(wat op zich al best apart is op een urbex locatie), en zeer mooie architectuur. Van binnen is het echter wel 1 groot duivennest, met bijbehorende uitwerpselen.  Oud altaar, biechthokjes, preekstoel, bankjes, orgel; alles is er nog. Erg mooi en indertijd ook enorm veel tijd en geld ingestoken. Helaas heeft de lange leegstand en de tand des tijds wel meegeholpen aan het verdere verval, en hebben dieven ook hun slag geslaan. Desondanks is er meer dan genoeg te zien, en is het zeker de moeite. Niet ’s nachts bezoeken vanwege veel risico’s op deze locatie, en daarbij maakt deze locatie van binnen ook veel meer indruk als de vergane en vergete glorie van binnenuit in vol ornaat te bewonderen is; als de ruimte van buitenuit verlicht wordt door de vele heldere (niet glas in lood) ramen.

 

Korte geschiedenis:

De kerk in vroegere, veel betere, tijden.

 

Gebouwd: 1876
Verlaten in:
1999

De kerk is gebouwd in 1876 door architect Halkin. Het iconische kruis dateert van 1875 en heeft een hoogte van 3,5 meter. Reeds een jaar nadat het verlaten was, in 2000, werd er melding gedaan in diverse media van een hoop diefstallen in en rondom de kerk. Verschillende beelden waren gestolen, evenals andere waardevolle attributen. Door de jaren heen verdwenen enkel kleine spullen, tot in 2015 wederom een grote diefstal plaats vond. Het altaar werd compleet beschadigd en ontdaan van divers houtsnijwerk, evenals het orgel dat ontdaan werd van diverse onderdelen die nog geld konden opbrengen. Deze laatste dieven werden in de kraag gevat door de politie terwijl ze het aan het inleveren waren bij een oud ijzer handelaar; voor de exorbitant hoge prijs van maar liefst 80 euro.

 

4 gedachten over “URBEX: Church of the Blue Christ”

Geef een reactie