URBEX: Chateau H

Chateau H. Een kasteel met zijn oorsprong in de 12e eeuw, vaak vernield geweest; maar minstens even vaak weer opnieuw opgebouwd. In de 19 eeuw kreeg het kasteel de basis van hoe het er nu heden ten dage bij ligt, en zien we de 2 ronde torens met elk 3 verdiepingen, alsook de 2 vierkante torens, en dit allen omringt door een slotgracht. Entree is enkel mogelijk aan de voorzijde van het geheel; en deze is weer ‘beveiligd’ door een grote imposante kasteelhoeve in U vorm. Weinig extra woorden zijn nodig om aan te geven dat dit een erg imposant kasteel met bijbehorende hoeve is.

 

 

Bezocht: 16/9/17
Beoordeling kwaliteit: 3/5
Moeilijkheidsgraad binnen te geraken: Tijdens huidige bezoek onmogelijk. Eigenaar/bedrijf is bezig met renovatiewerkzaamheden. Honden op voorterrein/hoeve terrein.
Veiligheid bouwkundig: Onbekend. Aan de buitenkant beoordelend zeer zeker geen gevaren aan de binnenzijde.
Motivatie: Tijd geleden eens een foto van dit pand voorbij zien komen bij een mede-urbex liefhebber. Per toeval dit pand daadwerkelijk tegen gekomen tijdens wat rondstruinen dichtbij een andere urbex locatie. Helaas bleek al snel dat er redelijk wat bedrijvigheid was bij de loodsen aan de voorzijde van het pand; maar dat mocht uiteraard de pret niet bederven. Al snel was de achteringang gevonden, en dat (erg mooie/authentieke) hekwerk bleek al snel toegang te verschaffen dat de achterzijde van het terrein. Al snel duikt het imposante kasteel op, en helaas ook de enorme slotgracht/vijver eromheen. Hoewel het pand zelf voor de liefhebber van dergelijke architectuur zeer zeker de moeite waard is; bleken we bij meerdere bezoeken(ook ’s avonds en weekenden) niet in staat om aan de voorzijde van het pand naar binnen te gaan. Honden die aansloegen bij het minste geringste; en op andere momenten drukke bedrijvigheid op het terrein waar we overheen moesten om aan de voorzijde het pand te kunnen betreden. Enige vergelijking in foto’s levert ons ook de feiten op dat er redelijk wat werk is gedaan aan het kasteel, en er een hoop nieuwe beglazing en kozijnen in zitten. Hoeve aan de voorkant van het kasteel is reeds sinds langere tijd weer in gebruik voor ontelbare doeleinden, is (legaal) te bezichtigingen, en zorgt dus ook voor erg veel ogen die allen gericht zijn op de enige mogelijke ingang van het kasteel. (tenzij je natte voeten willen wagen eraan dat de achterdeur open is 😉 )Vooralsnog lijkt dit pand dus niet meer toegangelijk als urbex-liefhebber; maar we zullen het zeer zeker in de gaten houden en alsnog een keer proberen.

 

Tot dan hebben we hier alsnog wat erg mooie foto’s die we van de buitenzijde genomen hebben. Enjoy!

 

 

Kleine geschiedenis: Na in handen te zijn geweest van ettelijke families; en de nodige verbouwingen en wederbouwingen te hebben doorstaan, komt het kasteel in 1853 weer in handen van een Baron. Deze verbouwt het kasteel in de grotendeels huidige vorm. Een galerij en torentje veranderen de voorgevel; een terras versiert de westelijke gevel. Een hoop nieuwe bijgebouwen worden gebouwd langs de grote binnenplaats; alsook een muur in trompe-l’oeil(levensechte muurschilderingen), met valse ramen en deuren die dei vleugel maskeert die in de 18e eeuw werd toegevoegd. Een grote overdekte manege maakte het geheel af. Hier vond in 1996 nog een muziekspektakel plaats.

In de 20e eeuw is kennelijk het geld op; en wordt de kasteelhoeve verkocht. In 1992 wordt de hoeve , met het kasteel, weer tezamen aangekocht om ze vervolgens in 1994 weer te verkopen aan een filmbedrijf wat actief was in de reclamesector. Op 9 en 10 september 2014 verwoest een grote brand de daken van de 2 zijvleugels van het kasteel. Geen bijgebouwen en/of kasteelhoeve werden getroffen. Na van 2005 tot 2015 in bezit te zijn geweest van een commanditaire vennootschap; wordt het pand in 2016 verkocht aan de huidige eigenaar. Degene die er momenteel dus ook de grote werken aan uitvoert.

 

Geef een reactie