URBEX: Fermette L’Orangerie

Grote ‘kasteelboerderij’ met imposante architectuur, weinig vernielingen en gevaarlijke verdiepingsvloeren. Pand zelf is al in verregaande staat van ontbinding, maar daarom zeer zeker niet minder de moeite waard.

 

 

Bezocht: 28/9/17
Beoordeling kwaliteit: 4/5
Moeilijkheidsgraad binnen te geraken: Erg makkelijk. Alleen de eerste paar meters op het terrein zijn erg goed zichtbaar voor de omwonenden. Daarna ben je vrijwel onzichtbaar.
Veiligheid bouwkundig: Buiten en op de begane grond overal goed te doen. Trappen zijn ook vrijwel overal stabiel en goed begaanbaar. Vanaf 1e verdieping is het overal erg gevaarlijk. Veel draagbalken van de verdiepingsvloeren zijn reeds geknapt, veel verdiepingsvloeren zijn reeds naar beneden gekomen en wat er nog rest beweegt en kraakt al bij het minste gewicht erop te zetten. Zeer voorzichtig betreden dus. Meeste daken en plafonds zijn ook enorm aangetast en reeds (gedeeltelijk) ingestort.
Motivatie: Voor de urbex-ers onder ons met een voorliefde voor architectuur is dit een pareltje. Plain as that. Zoveel als er te zien en te ontdekken is op het vlak van architectuur, zo weinig is er te zien voor degene onder ons die houden van ingerichte locaties, intacte locaties en locaties waar ze nog op alle verdiepingen kunnen rondstruinen. Vanaf de 1e verdieping en verder is op de meeste plaatsen, zeker in de hoofdwoning, alles onbegaanbaar. Een hoop is reeds omlaag gekomen; de rest hangt erbij alsof het nog maar een zuchtje wind nodig heeft om ook omlaag te komen. Er is weinig inboedel meer over, er resten enkel wat spaarzaam overgebleven zaken. Daarentegen staat dus wel dat er weinig vernieling heeft plaats gevonden en graffiti is nagenoeg onvindbaar.  Qua grootte en bouwstijl/architectuur is het enorm imposant en zeker de moeite waard. Kortom; doe je urbexen voor de architectuur, mooie gebouwen en bouwstijlen? Dan mag je deze zeer zeker niet missen!

 

 

 

Zoals zovaak met dit soort locaties, vraag je je wel meteen af wat iemand moet bezielen om dit hier achter te laten. Dit is wederom niet zomaar een fabriek die niet meer winstgevend was. Of een bedrijf wat moest sluiten door 1 of andere wazige milieuwetgeving of het niet verlengen van (mijn)vergunningen. Nee; dit herenhuis met hoeve erbij was ongetwijfeld van een zeer vooraanstaande familie met diepe zakken. Gelet op bepaalde punten qua architectuur is er absoluut niet bespaard op zaken tijdens de bouw en moest meteen wel duidelijk zijn dat de betreffende familie geld had. Pompeus, groot, een flink poortgebouw met toren en zelfs een bel erin. Alles is er. Maar wat is er gebeurd? Geldproblemen? Gestorven ouders en geruzie onder kinderen over de erfrechten? Laatste bewoners gestorven zonder kinderen? Of simpelweg gewoon weggetrokken omdat het niet meer rendabel was? Wie zal het zeggen….

De gebouwen zijn gebouwd in 1 grote L. In het horizontale stuk in het midden de hoofdwoning, links ervan een klein bijgebouw, rechts schuren en stallen. In het verticale stuk ook schuren en stallen, met daar in het midden het poortgebouw met toren(tje).

1 gedachte over “URBEX: Fermette L’Orangerie”

  1. Hmm is anyone else encountering problems with the pictures on this blog loading?
    I’m trying to find out if its a problem on my end
    or if it’s the blog. Any suggestions would be greatly
    appreciated.

Geef een reactie